Muhasebe İşleminizi Otomatikleştirmek için 6 Adım

Netahsilat
13-04-2023
5 dk Okuma
Muhasebe İşleminizi Otomatikleştirmek için 6 Adım

İnternet ve mobil teknolojilerin yanı sıra yapay zeka ve bulut çözümlerin gelişimi, yaşantımızın birçok noktasında köklü değişimleri de beraberinde getiriyor. Dijitalleşme sürecinin iş hayatında en çok etkisini hissettirdiği alanların başında ise muhasebe ve finans geliyor. 

Şirketler, kendilerine sunulan online ve bilgisayar tabanlı çözümler ile işletme fonksiyonlarını dijital dünyaya taşıyabiliyor. Böylece, daha az iş gücü ile daha basit yöntemlerle ve insan hatasını en aza indirerek daha hızlı bir şekilde bankacılık, finans ve muhasebe fonksiyonlarını yönetebiliyor. Geleneksel yöntemlerle oldukça karmaşık ve yönetmesi zaman alan, emek isteyen birçok muhasebe işlemini dijital çözümlerle otomatikleştirebilirsiniz. İnsan hatasını en aza indiren, kağıt kullanımını azaltan, muhasebenizi otomatikleştirebileceğiniz adımları sizler için sıraladık. 

E-fatura ya da e-arşiv faturaya geçin

İşletmenizin muhasebe süreçlerini online platformlarda yönetebilmek için ilk atmanız gereken adımların başında e-fatura ya da e-arşiv faturaya geçiş geliyor. Bu sayede, iş hayatının temel yapı taşı olan faturalarınızı online platformlarda kesebilir, fatura alabilirsiniz. E-fatura mükellefi olan müşterilerinizden mal ya da hizmet alışverişlerinde e-fatura; e-fatura mükellefi olmayan müşterileriniz için ise e-arşiv fatura çözümlerini kullanabilirsiniz. 

E-defter uygulamasını kullanın

E fatura gibi e-defter kullanımı bazı şirketler için yasal mevzuatlarla zorunlu tutulmuştur. Ancak zorunluluğu olmayan işletmelerin de e-defter çözümü ile muhasebe kayıt süreçlerini otomatikleştirmesi ve dijitalleştirmesi mümkündür.  Kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu e-defter ile maliyeye elektronik imzayla berat veriliyor. 

Ön muhasebe yazılımlarınızı CRM programları ile entegre bir şekilde kullanın

E-defter, e-fatura, e-arşiv ve diğer online çözümleri kullanabileceğiniz ön muhasebe yazılımlarınızı, işletmenizdeki diğer CRM yazılımları ile entegre etmek süreci otomatikleştirmenize destek olur. Böylece, şirketinizdeki diğer departmanlarla muhasebe arasındaki veri sürecini daha etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. 

Açık Bankacılık çözümleri ile banka işlemlerinizi tek ekrana taşıyın

İşletmelerinizde muhasebe sürecini otomatikleştirmek için kapsama dahil etmeniz gereken alanlardan biri de bankacılık işlemleridir. Farklı bankalardaki ya da aynı bankalardaki farklı hesaplarınızı anlık olarak kontrol edebilmek etkin bir nakit akışı yönetimi için olmazsa olmazlar arasındadır. Banka fark etmeksizin şirket hesaplarınıza gelen veya çıkan bakiyelerden haberdar olmak, ödemeleri, tahsilatları tek bir ekrandan kontrol edebilmek, banka hesaplarınızın ürettiği verileri analiz edebilmek, raporlayabilmek veya arşivleyebilmek için Açık Bankacılık çözümlerinden faydalanmalısınız. 

Tahsilatlarınızı online kanallardan yapın

İşletmenizde müşterileriniz, bayileriniz ya da tüm iş ortaklarınızdan yapacağınız tahsilatları online kanallara taşımanız muhasebe sürecinizi otomatikleştirmenizin en kritik adımlarından biridir. Faturalarınıza istinaden yaptığınız tahsilatlar ve online çözümler üzerinden aldığınız tüm ödemeler, doğrudan muhasebe kayıtlarına iletilir. Bu işlemler otomatik ve anlık olarak gerçekleşirken siz de iş gücü ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. 

POS yönetimi, toplu ödemeler ve borçlanma araçlarında dijital çözümleri deneyin

İşletmelerin muhasebe süreçlerinin diğer parçalarını oluşturan POS’ların yönetimi, toplu ödemeler, bankalardaki borçlandırma sistemleri gibi işlemleri de dijital dünyaya taşıyabilirsiniz. Sunulan çözümler ile tüm bu işlemleri ihtiyacınız olan her an, internet erişimi olan cihazlardan kontrol edebilir, işlem yapabilir ve yönetebilirsiniz. Böylece bu işlemlerin girdilerini ve çıktılarını, anında ve otomatik olarak muhasebe yazılımlarına aktarabilirsiniz.

Blog Yazılarını Kaçırma!

Sizde e-mail adresinizi paylaşarak, blog yazılarımızdan anında haberdar olun.

Diğer Yazılar

Diğer Blog Yazılarını İnceleyin

E-DBS
Bütçeleme ve Borç Yönetimi Teknikleri
Bütçeleme ve Borç Yönetimi ...

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), sınırlı kaynaklarla büyük başarılar elde etmeye çalışırlar. Bu nede...

2024-09-24

Netahsilat
Faiz Tahakkuku
Faiz Tahakkuku

Finansal yönetim, işletmelerin kaynaklarını en etkin ve verimli şekilde kullanmalarını sağlama sürecidir. Bu sür...

2024-09-10

Netahsilat
Vergi Sisteminde Değişiklik: 7524 Sayılı Kanun ve Getirdiği Yenilikler
Vergi Sisteminde Değişiklik...

Türkiye’de 2024 yılında yürürlüğe giren 7524 sayılı Kanun, vergi mükellefleri için birçok yeniliği beraberinde g...

2024-09-05