ERP Nedir? ERP Türleri Nelerdir? Netekstre ERP - Finrota

Netekstre
04-09-2022
4 dk Okuma
ERP Nedir? ERP Türleri Nelerdir? Netekstre ERP - Finrota

Günümüzde ERP’ler; iş dünyası için yeni teknolojilerle gelişen global dünyada etkili faaliyet göstermek isteyen firmalar için vazgeçilmezdir. Kurumsal verilerin ERP sistemlerinde bir araya getirilmesi, işletmelerdeki farklı departmanların birbirleri ile koordinasyon hâlinde çalışması ve böylece optimum verimlilikte bir iş akışının sağlanması için gereklidir. Şirketlerin zamandan; iş gücü ve finansal kaynaklarında tasarruf yaparak kârlılığı artırmak açısından hayati önemdedir.

Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olan ERP uygulamalarının gelişen teknolojiler ve bilişim sistemleri sayesinde oldukça gelişmiştir. Her türlü kurumsal verilerin bulut üzerinde bir araya gelmesini sağlar. Kaynak ve iş planlamasının en düşük yatırımla, en az iş gücüyle ve en hızlı şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

ERP Nedir?

ERP açılımı, Türkçe “Kurumsal Kaynak Planlaması”; İngilizce “Enterprise Resource Planning” olarak verilen bir yazılım türüdür. İşletmelerin, mevcut iş gücünü, ekipmanı, üretim malzemelerini ve zamanı en verimli olacak şekilde kullanabilmeleri için kullanılır. Bir firmanın her türlü faaliyetini tek bir platform üzerinden entegre ve koordineli biçimde yürütmesini sağlar. Muhasebeden satın almaya, proje yönetiminden üretim süreçlerine kadar her türlü iş yönetimi bu sistemlerle düzenli ve uyumu bir biçimde gerçekleştirilir.

Bir işletmedeki farklı birimlerin envanterlerini, raporlarını ayrı ayrı veritabanları oluşturarak analiz etmek yerine bir arada ve anlamlı bir tablo oluşturacak şekilde görmeye yardımcı olur. Organizasyon bünyesindeki her birimin sisteme veri girmesine izin vererek, bilgilerin gerçek zamanlı olarak ortak bir arayüzde depolanmasını sağlar. İş yönetimi sürecinde karmaşıklığı önleyerek zaman kazandırır. İşletmenin tedarik ihtiyacı ve stoklarından borç ve alacaklarına kadar her türden veriyle birlikte firma bünyesindeki görevlerin ve iş süreçlerinin takibini mümkün kılan bütünleşik bir sistemdir. ERP yazılımları, organizasyon bünyesindeki farklı departmanlardan gelen verilerin saklandığı ortak bir veritabanıdır. ERP sistemleri, yalnızca üretim alanında faaliyet gösteren ve kâr amacı güden firmalar tarafından değil; vakıflar, okullar, hükûmetler ya da farklı STK’lar tarafından da kullanılabilir.

ERP Türleri

Ekonomik ve sürdürülebilir bir iş planının devamı için kullanılan ERP türleri söz konusu olduğunda sistem dahilinde yer alan yazılımların ilk akla gelenleri olarak üretime, tedarike, proje yönetimine, insan kaynaklarına, müşteri yönetimine ve finansal yönetime özel yazılımlar sayılabilir. Her işletme, kendi ihtiyaçlarına göre bu yazılımlardan birkaçını modüler olarak entegre edebilir.

  • Tedarik zinciri yazılımı; tedarikten üretime, stoklardan satışlara kadar olan süreçlerdeki lojistik unsurları düzene sokar.

  • Üretim yazılımı; tasarımdan planlamaya; imalattan Ar-Ge ve kalite kontrole kadar olan faaliyetlerin entegre edilerek hızlanmasına yardımcı olur.

  • Finansal yönetim yazılımları; şirket yönetimine, finansal verimliliğin artırılmasında destek olur. “Mali yönetim yazılımı” olarak da anılabilen finansal yönetim yazılımları; borçların ve alacakların takibini, ödemelerin kaydını, hesapların denetlenmesini, maaş giderlerini, genel muhasebe ve nakit yönetimini kolaylaştıran uygulamalardan oluşur.

  • Proje yönetimi yazılımı; projelerin etkin bir şekilde yönetilmesine izin verir. Standart maliyetlerin gösterildiği, ekstra giderlerin takip edildiği, faturaların kaydedildiği araçları ve zaman ve etkinlik yönetiminin planlandığı uygulamaları içerir.

  • İnsan kaynakları yönetimi yazılımları; personel seçiminde en doğru kararın verilmesine katkı sağlar. Personel yönetimindeki evrak işlerini otomatize ederek zaman kazandırır. Çalışanların eğitimi, özlük ve bordro kayıtları, zaman yönetimi ve sürdürülebilirliğin sağlanması konularında etkilidir.

  • Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımları; en doğru müşteri kitlesine en etkili şekilde ulaştırır. Müşteri ilişkilerinin sağlıklı yürütülmesini sağlar. Müşteri geri dönüşlerinin takibini kolaylaştırarak müşteri memnuniyetinin sağlar. Ve müşterilerin korunması için alınacak önlemleri belirlemede rol oynar. Pazar payının artırılmasında çok önemlidir.

ERP Entegrasyonu

E-ticaret firmalarının stokları, satış faturaları, tahsilatları, iade işlemleri ile ödemeler, hem yasal yükümlülük olarak hem de operasyonel gereklilik olarak kayıt altında tutulmalıdır. Kayıt altındaki bu veriler, muhasebe için gerekli olduğu kadar işletmenin sürdürülebilirliği için de önemlidir.

Netahsilat, SAP muhasebe yazılımları ile entegre olarak ödemelerin ve tahsilatların ilgili cari hesaplara aktarılmasında, banka kayıtlarının tutulmasında, müşteri ödemelerinden gelen ekstrelerin ödeme sayfasına geçirilmesine yardımcı olur. Netahsilat, Logo ile de entegre olabilmektedir. Böylece bayilerden ve müşterilerden kredi kartıyla ödeme alınabilmektedir.

Netekstre ise online veri trafiğine olanak tanıyan ERP ve muhasebe yazılımları ile entegre çalışır. Böylece işletmenin tüm banka hesap hareketlerinin, güvernli bir şekilde söz konusu yazılımlara aktarılmasına izin verir.

Blog Yazılarını Kaçırma!

Sizde e-mail adresinizi paylaşarak, blog yazılarımızdan anında haberdar olun.

Diğer Yazılar

Diğer Blog Yazılarını İnceleyin

Netekstre
Enflasyon Muhasebesi Nedir?
Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon muhasebesi, günümüzde özellikle yüksek enflasyonlu ekonomilerde önemli bir konudur.

2024-04-19

Netekstre
Online Banka Entegrasyonu Nedir ? API Bankacılığı
Online Banka Entegrasyonu N...

Açık Bankacılık, finansal kurumların uygulama programlama arayüzleri (API'ler) aracılığıyla bilgi ve hizmetlerin...

2024-03-26

Netahsilat
Mobil Tahsilat Sistemi: Cep Telefonunuzdan Kolay Tahsilat
Mobil Tahsilat Sistemi: Cep...

Türkiye'de ilk defa Netahsilat tarafından geliştirilen bu sistem, firmalara bayi ve müşterilerinden cep telefonl...

2024-03-28