E-Fatura Zorunluluğu Olan İşletmeler 2022: E-Faturaya Geçiş

Netahsilat
10-10-2022
5 dk Okuma
E-Fatura Zorunluluğu Olan İşletmeler 2022: E-Faturaya Geçiş

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usulü Kanunu tebliğine göre e-ticaret yapan satıcılar için de elektronik faturaya geçiş şartları değiştirildi.

2022'de E-Fatura Zorunluluğu Olan İşletmeler ve Şartları;

2021 hesap dönemleri için 4 Milyon TL, 2022 veya takip eden hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri satış hasılatı olan satıcılara e-Fatura kullanımı zorunlu hale geldi.

Aracı hizmet sağlayıcı internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ve hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden;

  • 2020 – 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL

  • 2022 ya da takip eden hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar,

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeler

Yayınlanan bu tebliğ ile sektörlerin elektronik ortama geçişinin hızlandırılması beklenmektedir. Her geçen dönemde limitler ve geçiş zorunluluğu şartları azaltılıyor.

E-Fatura Geçiş Süresi

2020-2021 hesap döneminde brüt satışları ile gayrisafi iş hasılatı şartını sağlayan mükellefler 1 Temmuz 2022 tarihine kadar geçmek zorundadır.

2022 ya da takip eden bu hesap dönemlerinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait sitelerde ya da diğer her türlü elektronik ortamlarda mal veya hizmet satışını gerçekleştirenlerin brüt satış hasılatı ya da satışları ile gayrisafi iş hasılatı şartını 2020 ya da 2021 hesap dönemlerinde sağlayanlar 1 Temmuz 2022 tarihine kadar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden işletme belgesine sahip olup konaklama hizmeti veren işletmeler, 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle e-Fatura ve Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

Bugün hemen Finrota ile iletişime geçerek Turizm tahsilat sistemi kurulumunuzu başlatabilirsiniz. Acente ve Otel Ödeme sistemlerinde daha fazla bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

E-Faturaya Nasıl Geçilir?

e-Faturaya geçiş yapmak için;

Tüzel kişilerin, ( https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvurabilirsiniz) mali mühür temin etmeleri gerekir.

Gerçek kişilerin ise isterlerse e-İmza alabilirler ya da mali mühür kullanabilirler.

Mali Mühür almış olan mükellefler, kurulum süreçlerini tamamladıktan sonra e-Fatura başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığı'nın https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden gerçekleştirebilirler.

Blog Yazılarını Kaçırma!

Sizde e-mail adresinizi paylaşarak, blog yazılarımızdan anında haberdar olun.

Diğer Yazılar

Diğer Blog Yazılarını İnceleyin

Netekstre
Online Banka Entegrasyonu Nedir ? API Bankacılığı
Online Banka Entegrasyonu N...

Açık Bankacılık, finansal kurumların uygulama programlama arayüzleri (API'ler) aracılığıyla bilgi ve hizmetlerin...

2024-03-26

Netahsilat
Mobil Tahsilat Sistemi: Cep Telefonunuzdan Kolay Tahsilat
Mobil Tahsilat Sistemi: Cep...

Türkiye'de ilk defa Netahsilat tarafından geliştirilen bu sistem, firmalara bayi ve müşterilerinden cep telefonl...

2024-03-28

Netahsilat
Türkiye’deki Online Tahsilat Sistemleri
Türkiye’deki Online Tahsila...

Online ödeme sistemleri, kredi kartlarından online tahsilat yapılabilmesi için geliştirilmiş sistemlerdir. Türk...

2024-03-26