Açık Bankacılık Mevzuatı Neleri İçeriyor?

Netekstre
07-09-2022
5 dk Okuma
Açık Bankacılık Mevzuatı Neleri İçeriyor?

Açık Bankacılık Mevzuatı Neleri İçeriyor?

Gelecekte Bizi Neler Bekliyor? 

Klasik bankacılık anlayışının dijital dünyaya daha fazla entegre olması anlamına gelen Açık Bankacılık, şirketlerin ve bireylerin finansal hayatını yeniden tanımlıyor. Bankaların değil, bankacılık işlemlerinin ve verinin söz sahibi olduğu Açık Bankacılık, bankacılık süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran birçok avantajı da beraberinde getiriyor. En basit tanımıyla; banka müşterilerinin farklı bankalardaki hesap hareketlerini, birçok bankacılık işlemini tek bir platformdan yönetmesini sağlayan Açık Bankacılık, sürekli gelişen teknoloji ve yasal düzenlemelerle birlikte yeni fırsatlar yaratmaya devam ediyor.

Türkiye’de Açık Bankacılık 2013 Yılında İlk Kez Mevzuata Girdi

İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan ardından Avrupa'da ve dünyada ilgi gören Açık Bankacılık, Türkiye'de de her geçen gün sayıları artan yeni girişimlerle etki alanını genişletiyor. Avrupa Birliği'nde PSD ve PSD-2 olarak bilinen’ Ödeme Hizmetleri Direktifleri’ ile yasal tanımlamaların yapıldığı Açık Bankacılık, 2013 yılından bu yana Türkiye'de de yasalardaki yerini almış durumda. İlk olarak 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Açık Bankacılık'a dair ilk işaretlere rastlanıyor. Ardından gelen yönetmeliklerle Açık Bankacılık ile ilgili oyunun kuralları adım adım netleşmeye devam ediyor. 2020 OcakTemmuz ayında 6493 sayılı Kanun, resmi olarak yürürlüğe girerken2019  Kasım ayında 6493 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler kapsamında; ‘hHesap bilgilsieri hizmetileri’ ve ‘Öödeme emri başlatma hizmetileri’ Açık Bankacılık'ın iki farklı hizmet alanı olarak tanımlanıyor.

Şirketler Lisanslama Sürecine Hazırlanıyor 

Türkiye'deki mevcut Açık Bankacılık mevzuatında hizmet alanlarının yanı sıra hangi kurumların yetkili olduğu da açıklanıyor. Açık Bankacılık uygulamaları geliştiren fintech'lerin lisanslama süreçleri ise Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilecek. 2021 yılı başında hazırlanan yönetmelik taslağı ile lisanslamayla ilgili detayların da yakın gelecekte netleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de Açık Bankacılık Mevzuatı Hangi İmkânları Sunuyor? 

Açık Bankacılık ürünleri ilk aşama olarak şirketlerin finansal bankacılık işlemlerini kapsıyor. Çok yakın bir gelecekte ticari hesaplara sunulan avantajların bireysel hesapları da kapsayacak şekilde genişliyor.

Açık Bankacılık uygulamaları ile şirketler, API’ler vasıtasıyla farklı bankalardaki hesaplarını, POS hareketlerini, tahsilatlarını ve ödemelerini banka fark etmeksizin tek bir platformdan takip edebiliyor. Bankacılık işlemlerinin Açık Bankacılık uygulamalarıyla takip edilebilmesinin yanı sıra bu veriler dijital yönetim araçlarına (ERP) otomatik olarak aktarılarak muhasebeleştirilebiliyor.

Açık Bankacılık ile Nasıl Bir Gelecek Bizleri Bekliyor? 

Dünya genelindeki gelişmelere bakıldığında yakın gelecekte Açık Bankacılık uygulamaları ile banka hesaplarının açılabilmesi veya kapatılabilmesi, bankacılık işlemlerinin daha farklı uygulamalarla entegrasyonu da söz konusu olacak. Ayrıca eş zamanlı bankaların uzaktan müşteri edinebilmesinin de önünü açacak düzenlemelerin olduğu ve bu iki ucun birleşmesi ile evimizden çıkmadan tüm süreçleri kolayca yöneteceğiz. Örneğin; e-ticaret platformundan alışveriş yaparken bu uygulamalar içerisinden banka hesaplarına kolayca erişilebilecek; kredi ve kredi kartı başvurusu yapılabilecek ve bu işlemler anında sonuçlandırılabilecek. Kısacası Açık Bankacılık, bankalardaki verilerin müşterilerin izni ve yetkisi dahilinde çok daha geniş bir alanda, farklı amaçlar için de kullanılabilmesinin önünü açan dijital dönüşüm süreci olarak bizlere yeni tecrübeler vadediyor. Bankaların uzaktan müşteri edinebilmesinin önünü açan son düzenlemeyle birlikte bankacılık sisteminde ıslak imza zorunluluğu özel durumlar haricinde tamamen ortadan kalkıyor. Açık Bankacılık teknolojilerinin gelişimine katkı sağlayacak olan bu düzenleme sayesinde artık hesap açılışı ve kapanışı gibi ıslak imza gerektiren süreçler evden ve internetin olduğu her yerden gerçekleştirilebilecek.

Blog Yazılarını Kaçırma!

Sizde e-mail adresinizi paylaşarak, blog yazılarımızdan anında haberdar olun.

Diğer Yazılar

Diğer Blog Yazılarını İnceleyin

Netekstre
Online Banka Entegrasyonu Nedir ? API Bankacılığı
Online Banka Entegrasyonu N...

Açık Bankacılık, finansal kurumların uygulama programlama arayüzleri (API'ler) aracılığıyla bilgi ve hizmetlerin...

2024-03-26

Netahsilat
Mobil Tahsilat Sistemi: Cep Telefonunuzdan Kolay Tahsilat
Mobil Tahsilat Sistemi: Cep...

Türkiye'de ilk defa Netahsilat tarafından geliştirilen bu sistem, firmalara bayi ve müşterilerinden cep telefonl...

2024-03-28

Netahsilat
Türkiye’deki Online Tahsilat Sistemleri
Türkiye’deki Online Tahsila...

Online ödeme sistemleri, kredi kartlarından online tahsilat yapılabilmesi için geliştirilmiş sistemlerdir. Türk...

2024-03-26